Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal Okuryazarlık Nedir?  Günlük Yaşantımızda ne işe yarar?

Finansal okuryazarlık; parayı kullanırken veya yönetirken maddi gerçeklikler doğrultusunda hareket edilmesini sağlayan kabiliyettir.

Nakit Yönetimi

Cebinizdeki paranızın ne zaman azalıp ne zaman artacağını planlamak gerekir. Örneğin maaş günü gelmeden önce kredi kartı ile yapacağınız harcamaların planlı olması gerekir. Şirket olarak da faturayı tahsil etmeden parasın harcamak için iyi plan yapmak gerekir.

Nakit durumunu doğru değerlendirmek için de günümüz şartlarının temel finansal kavramlarını bilmeniz ve parasal işlemlerinizi yürütebiliyor olmanız gerekir.

Ne kadar para kazandığınızı bilmek kadar parayı nasıl harcadığınızı, o parayla nasıl geçineceğimizi ve o parayla nasıl birikim, yatırım yaptığınızı da bilmek önemlidir. Bu bilgileri okumak ve karar vermek için finansal okuryazarlık gerekir.

Basit bir şekilde anlatırsak; ay sonu cebinizde para olmasını sağlamak için birikim veya yatırım yaparak gelir kazandığınız ilk anda planlama yapmanız gerekir.

Bütçeleme

Ülkemizde en çok duyulan söz ‘Aslında kazancım iyi fakat ay sonunu getiremiyorum.’ olsa gerek.  

Bu durumun başlıca nedeni, ülkemizde ne yazık ki bütçe yapma alışkanlığının anlaşılmamasıdır. Bütçe için uzun soluklu ve sabırla uygulayabileceğimiz bir planımızın olması gerekiyor. Planı yaparken beklenen gelir ve giderleri yazmamızda fayda var. Nereden ne kadar kazandığımızı, nereye ne kadar harcayacağımızı bilsek dahi, yazılı hale getirip sıralamak paranın yönetiminde bizim için en önemli noktadır. Yazılı bir harcama listesi yapmak ve bundan sonraki aşamada ise para harcadığımız yerlere göz atmak yeterlidir.

Tasarruf

Tasarrufun ilk aşamasında parayı harcama şeklini değiştirmek gerekir. Parayı harcama esnasında,

  • İhtiyaç ve acil
  • İhtiyaç ve acil değil
  • Zorunlu ve son ödeme günü olan
  • Ertelenebilir ihtiyaç
  • Lüks istekler

olarak sıralamakta fayda sağlanacaktır. Bir şey satın alırken cevabını vermemiz gereken soruların başında bu başlıklar gelmelidir. 10 saniye kuralı oluşturup bu değerlendirmeyi yapmalı ve buna göre harcama yapmalıyız.

Tasarrufun ikinci önemli noktası ise masrafları ve giderleri azaltmaktır. Aylık tüketimleri, iletişim paketlerini makul seviyelere çekmek, özel araç yerine toplu taşıma araçlarını kullanmak tasarruf örnekleri sayılabilir.

Birikim

Her ay maaşınız veya düzenli gelirinizden elinize geçer geçmez paranızın %10’u kadarını bir kenara ayırmayı alışkanlık haline getirin. Ay veya dönem sonunda artan paradan da bu paraya ekleme yaparak birikimleri rutin haline getirmek gerekir. Gerçekçi bir birikim hedefi belirlemek rutine dönüşmesinde kolaylık sağlar.

Yatırım

Finansal okuryazarlığın bir diğer başlığı ise parayı değerlendirme yetkinliğine sahip olmaktır.  Döviz, borsa, vadeli mevduat vb çok sayıda yatırım aracından size en uygun olanını seçerek paranızın enflasyon önünde değer kaybetmesini engelleyin ve kazanç sağlamaya çalışmak gerekir. Ancak yatırım eylemine geçerken kullanılan para temel ihtiyaçlarda kullanılacak para olmamalıdır.

Dünya Bankası (World Bank) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi pek fazla sayıda uluslararası kurum ve devletimiz de vatandaşların finansal okuryazarlığının artması için çalışmalar yapmaktadır.

Bu durumun başlıca sebebi ise; artık kişilerin yaygınlaşan bahis ve kumar işlemlerinden, lüks harcamalardan vb. sebeplerden dolayı finansal hayatını yönetemez hale gelmesinin basitleştiği, toplamda ülkelerin ekonomisinin yönetiminde büyük etkisinin  olduğudur.

Diğer yazılar için tıklayınız.  >>