Yurtdışına Yapılan Ödeme KDV2 Tevkifat ve Stopaj Hesaplama – 2023

İnternet Reklam Faturası Muhasebe Kaydı Örneği – [Google Fatura Muhasebe Kaydı-2023]

Adobe, LinkedIn, Twitter X, Facebook, instagram, Google, vb., yapılan ödemelerin muhasebeleştirme örnek kaydı aşağıdaki gibidir. Otomatik stopaj ve KDV2 hesaplaması aşağıdadır. Muhasebe kodlarıyla birlikte rahatça kayıt yapabilirsiniz.

İnternet Reklam Faturası Muhasebe Kaydı Örneği [Google Fatura Muhasebe Kaydı]

Adobe, LinkedIn, Twitter X, Facebook, instagram, Google, vb., yapılan ödemelerin muhasebeleştirme örnek kaydı aşağıdaki gibidir. Otomatik stopaj ve KDV2 hesaplaması aşağıdadır. Muhasebe kodlarıyla birlikte rahatça kayıt yapabilirsiniz.

Önce yurtdışına yapılan ödemenin net tutarını, KDV (%20)’yi ve stopaj (%15)’ı giriyor ve hesapla diyoruz.  Sonuç hesaplarında yazan tutarları örnek muhasebe fişindeki gibi yerlerine yazıyoruz.

 

Sonuç hesaplarında yazan tutarları örnek muhasebe fişindeki gibi yerlerine yazıyoruz.


Adobe, LinkedIn, Twitter X, Facebook, instagram, Google, vb., yapılan ödemelerin  KDV 2 hesaplama ve muhtasar beyannamesini düzenlemeyi bir örnek üzerinden gösterelim. Sitedeki hesabınıza giriş yapıp o aya ait reklam harcamalarının faturasını veya makbuzunu çıkarıyorsunuz. Buraya yazan ödeme sizin net tutarınız yani 329 HS bakiyenizdir.



Net ödemelerin tutarı fatura tutarı kabul edilir ve faturaların stopaj hesaplamasını net tutarı baz alarak hesap makinesiyle yapabilirsiniz. [Google Fatura Muhasebe Kaydı]


320 HS - Cariye Ödeme Net [A]
TL
KDV Oranı Giriniz
%
Stopaj Oranı Giriniz
%
Sonucu ve Muhasebe Kodlarını Görmek İçin

 

İnternette verilen reklamların ülkemizde vergi mükellefiyeti olmadığı için ödemeleri resmileştirmek ve doğru kayıt atmak için, ödenen tutarın üzerinden stopaj ve KDV hesaplanması bunlarında tam tevkifatlı şekilde kaydı gerekir.

Google Irland, Facebook Irland, Adobe, Amazon, Alibaba, Twitter X, LinkedIn gibi sayfalar ve artık abonelik olarak yapılan ödemeler (Netflix, HBO, vb.)  ödemeler resmileştirilmek zorundadır.

Aşağıda buna benzer ödemelerin resmi olarak nasıl kaydedileceğini gösteren örnek kayıt ve hesap makinesi mevcuttur.



Yabancı şirketlerin de ülkemizdeki vergi sorumluluğuna girmeleri amacıyla Aralık 2018’de 476 sayılı cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu sayede reklam giderleri muhasebe kaydı problemi çözülmüştür. Google, Facebook, Twitter, LinkedIn gibi Türkiye’de mükellefiyeti olmayan firmalara yapılan internet ortamındaki reklam ödemeleri karşılığında kesilen faturalar Gelir ve Kurumlar Vergisi kapsamında; %15 stopaj ve %18 (10.07.2023 sonrası %20)  KDV uygulanması kararlaştırıldı.

İnternet Reklam KDV Tebliğ hakkında yazıyı okumak için tıklayınız.