Kitap: Bir Psikiyatristin Anıları – Irvin D. Yalom
Bir Psikiyatristin Anıları’nı okuduğunuzda, başarılı bir yazarın / tanınmış kişinin / psikiyatristin yaşamını okumayı ve psikoloji alanında çalışanlar veya insan kaynakları yöneticileri için faydalı bilgileri içeren bir kaynak olduğunu göreceksiniz.
Kitaptan ilgi çeken bölümler;
“Gözlerinizi kapatın, rüyayı zihninizde tekrar canlandırın ve gördüklerinizi not alın.”
“Çünkü sona doğru yaklaştıkça, adım adım başa dönen bir daire çizerek ilerliyorum. Yolu düzleme ve seyahate hazırlanma çalışmalarına benziyor bu. Artık kalbim uzun zaman önce uykuya dalmış pek çok hatıranın dokunuşunu taşıyor.”
“En temel aracınız benliğinizdir, onun hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenmeye çalışın.”
”Bu rüya sadece bir rüya değildi, aynı zamanda gerek gündüz düşlerimde gerekse gece düşlerimde zihnimde tekrar tekrar oynattığım bir anıydı. Bu rüyayı tanıyor ve ondan nefret ediyordum.”
“Tanrıların olması çok işimize gelir, o yüzden iyisi mi var olduklarına inanalım.”
“İnsan nihayetinde fark ediyor ki tek bir hayat hakkımız olduğuna göre onu dolu dolu yaşayıp olabildiğince az pişmanlıkla tamamlamalıyız.”
“Şimdi lütfen bu çizginin üstüne şu an bulunduğun noktayı gösteren bir işaret koy ve bunun üstüne konuşalım. “ (Bu uygulama, insana yaşamının kıymetli geçiciliğine dair derin bir farkındalık kazandırmayı hemen her defasında başarmıştır.)
“Terapideki dönüştürücü güç entelektüel iç görü değildir, yorum değildir, duygusal boşalma da değildir, asıl dönüştürücü olan iki insan arasında kurulan derinlikli ve otantik ilişkidir.”
Kitabı okurken psikiyatri ve/veya ruhsal hayat, hayatın anlamı konusunda anlamlı bilgiler edinebilirsiniz. Psikoloji, psikiyatri ve insan kaynakları konusunda çalışan kişiler bu konularda daha derinlemesine sonuçlara varabileceklerdir.
- Bir Psikiyatristin Anıları – Irvin D. Yalom
- Kitap adı: Bir Psikiyatristin Anıları
- Orijinal adı: Becoming Myself: A Psychiatrist’s Memoir
- Yazar: Irvin D. Yalom
- Çeviri: Elif Okan Gezmiş
- Yayınevi: Pegasus Yayınları
- Sayfa: 408
- Baskı: 2017
- Tür: Anı
Arka kapak;
Seksen beş yaşın acemisiyim. Sona doğru yaklaştıkça adım adım başa dönen bir daire çizerek ilerliyorum.
Rusya göçmeni Yahudilerin ilk nesil çocuklarından olan yazar ve psikiyatrist Irvin D. Yalom, Washington, DC’nin düşük sınıfın çoğunlukta olduğu bir bölgesinde büyüdü. İçinde bulunduğu şartlardan kurtulmak istediği için aklına doktor olmayı koydu ve bunu inanılmaz bir yükseliş izledi. Başkalarının hayatlarını araştırmak üzerine bir kariyer inşa eden Yalom, kalemini ve terapötik bakış açısını bu kez kendisi için kullanıyor.
Yalom’un hikâyesi bir rüyayla başlıyor: Kendisi on iki yaşında ve yüzü sivilce izleriyle dolu bir kızın evinin önünden bisikletiyle geçiyor. Her sabah olduğu gibi kızla arkadaş olabilmek umuduyla kıza, “Selam Kızamıklı!” diye bağırıyor. Ama rüyasında kızın babası, Yalom’u her gün tekrarladığı bu sözlerin onu incittiğine dair uyarıyor. Yalom’a göre bu, empatinin doğuşu; bu dersi hiç unutmamış.
Sevgiye ve pişmanlığa dair anekdotlarla iç içe geçmiş olan Bir Psikiyatristin Anıları’nı okurken, kitapları pek çok insan için yol gösterici bilge bir psikiyatrist ve düşünürün yaşam yolculuğuna şahitlik ediyoruz. Ama bu yalnızca bir insanın hayat hikâyesi değil, Yalom’un yaşamına ve gelişimine dair düşünceleri, bizi kendi köklerimiz ve hayatımızın anlamı üzerine düşünmeye de davet ediyor.
“Etkileyici, güçlü ve hem konusu hem de Yalom’un yaşadığı zamanlar açısından düşündürücü. İnanılmaz bir kitap.”
-Abraham Verghese, Gözyaşı Kapısı’nın yazarı –
“Yalom’un içe bakışlarının ve anlamlı sözlerinin hayranı olanlar, onun geçmişinin en özel detaylarını, tutkularını ve verimli bir yaşamın kapılarını açan anahtarları bu kitapta bulacak.”
-Kirkus Reviews –
“İnsan ruhu konusunda dünyanın en önemli ve en başarılı uzmanlarından birinin samimi, içgörülerle dolu hatıratı.”
-Daniel Menaker –
“Irvin D. Yalom’un yıllardır büyük bir hayranı olarak Bir Psikiyatristin Anıları’na bayıldım. Bu ondan beklediğimiz kitaptı; kendi benliğine derin bir yolculuk… Onun samimi ve canlı hikâyesi aslında okuyucuların kendi hayatlarını sorgulamalarına da yardımcı olacak. Bize cesur ve yerinde bir öz analizin nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. Tekrar tekrar okunması gereken bir kitap.”
-Jay Parini –